Pupinformatie

Wat is de definitie van een goede fokker? Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Wat de één belangrijk vindt is wellicht totaal geen issue voor een andere persoon. Belangrijk is dat u weet wat u wilt en dat u zich van te voren heeft ingelezen in het ras. Dit kunt u bijvoorbeeld doen bij de NDC, de rasvereniging voor de Dobermann waar wij ook voor Nederland bij aangesloten zijn. Of misschien heeft u al eerder het plezier van een Dobermann ervaren en bent op zoek naar een nieuw maatje en weet u wat u wel en niet wilt.

Algemene informatie

Wij fokken incidenteel, dit wil zeggen dat er niet per se ieder jaar een nestje onder onze kennelnaam geboren wordt.  Een nest krijgen is voor een teef behoorlijk belastend, zeker als het een groot nest is. De teef moet volgens onze visie voldoende gelegenheid krijgen om te herstellen na de bevalling en kraamperiode. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat een teefje niet “uitgebuit” wordt gedurende haar leven. Blijkt ze een geschikte moeder te zijn dan zal ze wellicht voor een tweede keer worden ingezet in de fokkerij maar dit is zeker geen must! Aangezien wij in Duitsland, net over de grens wonen, zijn wij aangesloten bij de Duitse Dobermann Verein (DV) maar tevens ook bij de Nederlandse Dobermann Club (NDC) omdat daar nu eenmaal onze roots liggen. Dit houdt in dat we ons aan de regels voor fokken van beide rasverenigingen houden. Onze kennel staat geregistreerd bij het Verband für das deutsche Hundewesen (VDH/FCI). Dit is de Duitse variant van de Nederlandse Raad van Beheer. In Duitsland worden de stambomen afgegeven door de rasverenigingen, mocht u in aanmerking komen voor een pup uit onze kennel dan betreft het in eerste instantie een afstammingsbewijs van de DV. Gaat de pup naar het buitenland, dan vragen wij natuurlijk direct een zogenoemde “exportpedigree” aan zodat de pup, mocht u bijvoorbeeld in Nederland wonen, kan worden ingeschreven in het NHSB stamboek.

Garanties

Wij, als mens, hebben graag de controle! Helaas kan dit bij een hoop dingen niet. En zeker niet bij fokken. Als fokker kan je nog zo je best doen om zoveel mogelijk uit te sluiten, garanties geeft het niet. Zoals een collega-fokker eens tegen mij zei:

“Je kunt alles in het werk stellen, alles checken, ouder- en voorouderonderzoek verrichten, gezondheidsonderzoeken noem maar op, maar als “moeder natuur” anders beslist dan kan je er niets aan veranderen!” 

Dit heb ik goed in mijn oren geknoopt. 

Als liefhebbers van het ras proberen we zo dicht mogelijk bij de rasstandaard te blijven. want naast gezondheid zijn de rasspecifieke kenmerken van de Dobermann natuurlijk net zo belangrijk. Het streven is dan ook altijd om de rasstandaard qua exterieur maar ook karakter bij onze pups te waarborgen c.q. te verbeteren.  

Op de eerste plaats worden onze pups verkocht als “huishond”. We kunnen immers na de eerste 8 weken van de pups geen garanties geven dat een hond in zijn latere leven geschikt is voor bijvoorbeeld show of om mee te sporten. Wat als er een tand ontbreekt waardoor hij voor show wordt uitgesloten? Of tijdens de sporttraining blijkt dat de hond toch niet zo geschikt is voor bijvoorbeeld “pakwerk”. Dit zijn zo maar wat voorbeelden, maar niet prettig voor zowel de fokker als de eigenaar als er een predicaat op geplakt is wat achteraf niet gerealiseerd kan worden.

Hoe werkt het

Pups op de wereld zetten is een serieuze aangelegenheid, zeker omdat wij ons verantwoordelijk blijven voelen voor de honden gedurende hun leven. Ook al zijn ze met 8 weken (of later) uitgevlogen naar hun nieuwe baasjes gaat bij ons het gezegde “uit het oog, uit het hart” beslist niet op. Als fokker moet je het gevoel hebben dat het goed zit als ergens een pup van je naartoe gaat. Kortom er moet wel een soort “klik” zijn met de potentiële eigenaar. Maar dit geldt uiteraard ook andersom. U moet als pupkoper ook het idee hebben dat het met de fokker en de betreffende honden wel goed zit. U koopt immers een pup en geen koelkast.

Dit houdt in dat we vooraf al zoveel mogelijk informatie van de toekomstige eigenaren proberen te krijgen zodat we een beeld kunnen vormen van uw wensen en ideeën. De kennismaking tussen u, als potentiële eigenaar, en ons als fokker vindt dan ook meestal plaats voor de pups überhaupt geboren zijn. Een gezellige middag samen met onze honden is uitermate geschikt voor beide partijen om een beeld te kunnen vormen. 

Na de kennismaking en beide partijen zijn enthousiast, dan kunt u geplaatst worden op de wachtlijst. Er zijn fokkers waarbij er van u een aanbetaling wordt verwacht om op de wachtlijst te worden gezet. Zo werken wij niet! Gedurende de periode van dekking, zwangerschap en bevalling wordt u uiteraard op de hoogte gehouden. Zodra de bevalling achter de rug is en de pups geboren zijn kunt u van ons een mailtje of een telefoontje verwachten of er voor u een pupje bijzit. 

Gedurende de kraamperiode (na de 3e week) bent u natuurlijk meer dan welkom om te komen puppy knuffelen. We stellen dat zelfs als voorwaarde want het is voor de pups erg belangrijk om zoveel mogelijk mee te krijgen. Naast dat we alles in het werk stellen om de pupjes uit het nest zoveel mogelijk mee te geven krijgen ze natuurlijk ook de benodigde ontwormingskuren, inentingen en de verplichte microchip.

Al onze pups verlaten het nest met een koopcontract, wat u natuurlijk tijdig kunt inlezen. Zodra de pup het nest mag verlaten krijgt u van ons, naast het koopcontract, alle papieren in kopie van beide ouderdieren mee en een leuk puppypakket. Zoals hierboven al beschreven, uit het oog is niet uit het hart. U kunt altijd contact met ons opnemen als u vragen heeft, problemen waar u tegenaan loopt etc. Maar natuurlijk ook om te vertellen hoe het met uw pup gaat! 

Tot zover de gang van zaken, mocht u nog vragen hebben dan kunt u altijd contact met ons opnemen!

Gezondheid

Aangezien wij op een verantwoorde wijze willen fokken worden al onze honden (maar ook de dekreu die wij willen gebruiken voor een nest) onderzocht op:

HD | PHTVL/PHTV | vWD | Dilute | DCM

HD: Het onderzoek naar HD is éénmalig en is een officieel onderzoek. De foto wordt beoordeeld door een panel en er volgt een officiële uitslag.

PHTVL/PHPV: Dit onderzoek vindt plaats als de hond 6 à 7 weken is en is een tijdelijke uitslag. Het definitieve onderzoek wordt gedaan tussen 1 en 1,5 jaar oud en is dan ook de definitieve uitslag. Het onderzoek wordt altijd gedaan door een specialist aangesloten bij ECVO.

vWD: DNA onderzoek d.m.v. bloedafname door een dierenarts waarbij het chipnummer van de hond wordt gecontroleerd. Het DNA onderzoek wordt uitgevoerd door een erkend laboratorium.

Dilute: DNA onderzoek d.m.v. bloedafname door een dierenarts waarbij het chipnummer van de hond wordt gecontroleerd. Het DNA onderzoek wordt uitgevoerd door een erkend laboratorium.

DCM: Een onderzoek door middel van een echo en een 24 uurs holtertest. Wij hanteren dat beide ouderdieren voorafgaand aan de dekking een recent DCM onderzoek hebben ondergaan wat niet ouder is dan een jaar. Helaas geeft dit bij de ziekte DCM geen zekerheid maar om op voorhand met honden te fokken waarvan niet bekend is of ze wellicht beginnende, nog niet zichtbare symptomen hebben is uit den boze! 

Naast de hierboven genoemde gezondheidsonderzoeken hebben de ouderdieren ook met goed gevolg een Verkeers Zekere Hond (VZH) examen en het duitse fokgeschiktheidsexamen (ZTP) afgelegd.