Ontstaan van de database

De database is in aanvang gestart uit een idee van Wendy Annijas in 2004 om de geschiedenis van de Dobermann te digitaliseren en de software is ontworpen door James Cotton. De database is gestart als apart onderdeel van de website van de rasvereniging voor Dobermannliefhebbers over de hele wereld.

Om de database destijds inhoud te geven is er onder meer een afspraak gemaakt met de Raad van Beheer om de inschrijvingen van honden in het NHSB-stamboek te kopiëren zodat de database gevuld kon worden met stambomen, en later met aanvullende informatie. Er zijn oproepen gedaan op de toenmalige website en andere Dobermann portalen om mee te helpen deze database te “vullen”. Vanuit de hele wereld is er, en wordt er nog  steeds informatie aangeleverd door eigenaren en fokkers.

De database is een later stadium verplaatst naar een eigen plek op het internet om de website van de rasvereniging te ontlasten. Ik was op dat moment moderator op de website van de rasvereniging samen met Wendy maar ook vrijwilliger voor de Dobermann database. 

Wendy Annijas, heeft op een zeker punt afscheid genomen van de Dobermannwereld maar wilde niet dat alle data, maar zeker ook niet de inzet van alle vrijwilligers, verloren ging en heeft toen de database, waar zij al die tijd eigenaar van was, overgedragen aan ons.

Sinds die tijd werken we enthousiast met een klein team van Dobermann-liefhebbers aan het verder digitaliseren van de geschiedenis van ons ras. Naast wat er via reguliere kanalen te vinden is over de honden, wordt er overal gezocht naar oud en nieuw materiaal wat verwerkt kan worden in de database.

Aangezien het enorm veel werk is, en ook een kostenplaatje met zich meebrengt is er sinds 2015 de mogelijkheid voor liefhebbers maar ook fokkers zich te registreren als “user” tegen een donatie van € 10,00 per jaar. We zijn nog steeds enorm blij dat een grote groep Dobermannliefhebbers het belang van de database inziet en feitelijk met hun jaarlijkse donatie het voortbestaan ondersteunt.Alle donatiebedragen worden gereserveerd om de maandelijkse hostingkosten te betalen.

Momenteel wordt er gewerkt aan alle Duits gefokte honden vanaf de oorsprong van registratie van het ras. Ontzettend blij ben ik dat de zoektocht naar alle oude “Zuchtbücher” van de duitse Dobermannvereniging niet voor niets is geweest. Inmiddels is de collectie compleet en kunnen we de puntjes op de i zetten voor wat betreft de stamboomregistratie in Duitsland. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan honden gefokt in Frankrijk. Samen met de vrijwilligers hebben we inmiddels meer dan 379.000 honden ingevoerd en het blijft groeien!

Mocht u nog in het bezit zijn van oud materiaal, bijvoorbeeld foto’s, uitslagen, stambomen of oude boekjes uit welk land dan ook en u wilt bijdragen aan deze digitale bibliotheek dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Maar dit geldt zeker ook voor de informatie die u heeft over uw eigen Dobermann. Niet alleen de successen maar zeker ook het doorgeven van overlijden en doodsoorzaak zijn erg belangrijk voor het ras. Hoe meer er bekend is over de bloedlijnen des te beter zodat fokkers maar ook eigenaren een weloverwogen keuze kunnen maken. 

Ik hoop dat u deze site bezoekt en dat u net zoveel plezier ervaart aan de digitale geschiedenis van ons ras als het team dat doet!

Met vriendelijke groet,
Simone van de Haar.